Пређи на главни садржај

Kako se siri korona virus i kako se leci

Kako se širi:
Virusi se mogu proširiti ljudskim kontaktom sa životinjama. Zvaničnici još ne znaju koja bi to životinja mogla izazvati trenutnu epidemiju Vuhana.
Kada je reč o prenošenju virusa sa čoveka na čoveka, to se često događa kada neko dođe u kontakt sa sekretima zaražene osobe, poput pljuvačke u kašlju.
U zavisnosti od toga koliko je virus virulentan, kašalj, kihanje ili rukovanje može izazvati izloženost. Virus se takođe može preneti dodirom nečega što je zaražena osoba dodirnula, a zatim dodirivanjem usta, nosa ili očiju.
Prenos čoveka na čoveka potvrđen je za koronavirus Vuhan, ali stručnjaci sada pokušavaju da razumeju ko ga najviše prenosi, ko je u najvećem riziku i da li se prenošenje odvija uglavnom u bolnicama ili u zajednici.
Lečenje koronavirusa:
Ne postoji specifičan tretman, ali istraživanje je u toku. Većinu vremena simptomi će nestati sami od sebe. Ako se simptomi osećaju gore od standardne prehlade, obratite se lekaru.
Lekari mogu ublažiti simptome tako što će propisati lekove protiv bolova ili groznice. Sobni ovlaživač ili vrući tuš mogu pomoći kod upale grla ili kašlja. Pijte puno tečnosti, odmarajte i spavajte što je više moguće.

Kako se može sprečiti?
Ne postoji vakcina za zaštitu od ove porodice virusa. U toku su ispitivanja za MERS vakcinu. Američki nacionalni instituti za zdravstvo rade na vakcini protiv novog virusa, ali proći će nekoliko meseci dok se ne pokrenu klinička ispitivanja i više od godinu dana dok to ne postane dostupno. Možda ćete moći smanjiti rizik od infekcije izbegavajući ljude koji su bolesni. Pokušajte da izbegavate dodirivanje očiju, nosa i usta. Često perite ruke sapunom i vodom i najmanje 20 sekundi. Osvešćenost je ključna. Ako ste bolesni i imate razloga da verujete da je to koronavirus zbog putovanja u region ili dolaska u kontakt sa nekim ko je bio tamo, trebalo bi da obavestite lekara i unapred potražite lečenje. Kad kašljete ili kihate, pokrijte usta i nos i dezinficirajte predmete i površine koje dodirnete. Ako putujete u Kinu, budite svjesni simptoma i izbjegavajte tržište živih životinja, a to je mjesto gdje je najnovija epidemija počela u Vuhanu.

Коментари